Opsjoner: Historisk perspektiv
Kontrakter som ligner opsjoner antas å ha vært brukt helt siden oldtiden
Kontrakter som ligner opsjoner antas å ha vært brukt helt siden oldtiden.
I eiendomsmarkedet, har kjøpsopsjoner lenge blitt brukt til å samle flere eiendommer eller landområder fra separate eiere, for eksempel hvie en betaler får retten til å kjøpe flere tilstøtende tomter, men er ikke forpliktet til å kjøpe disse tomter, og da kanskje han ikke kan kjøpe alle tomtene i hele pakken.
Produsenter av film og teateroppsetninger kjøpte tidligere ofte en rett, men ikke en plikt, til å dramatisere en bestemt bok eller manus. Dette gir den potensielle låntakeren en rett men ingen plikt til å låne verket innenfor en angitt tidsperiode.
Mange opsjoner har tradisjonelt blitt inkludert i obligasjonsmarkedet for kontrakter. For eksempel kan mange obligasjoner være konvertible, og da konverteres til ordinære aksjer som en kjøpsopsjon, eller den kan bli kjøpt tilbake ved angitte priser.
Låntakere av boliger har lenge hatt muligheten til å tilbakebetale lånet tidlig noe som tilsvarer en slags kombinert obligasjon/opsjon.
I London ble opsjoner allerede brukt som finansielle instrumenter i 1690-årene under regimet til William og Mary.
Opsjoner ble solgt over disk i det nittende århundre i Amerika, og opsjoner på aksjer ble tilbudt av spesialiserte forhandlere. Deres innløsningskurs ble satt til en avrundet børskurs på dagen eller uken at en opsjon ble kjøpt, og utløpsdatoen var vanligvis tre måneder etter kjøpet. De ble imidlertid ikke omsatt i sekundære markeder.
Angivelig var den første opsjonskjøperen i verden den antikke greske matematikeren og filosofen Thales av Milet. På en viss anledning ble det spådd at sesongens olivenavling vil være større enn vanlig, og under lavsesong kjøpte han en rett til å bruke en rekke olivenpresser den påfølgende våren. Da våren kom og olivenhøsten var større enn forventet, utøvet han sine opsjoner, og deretter leide han disse olivenpressene ut en mye høyere pris enn han betalte for sin opsjon. Ganske smart denne Thales fra Milet.
Nå vet du litt mer om historikken bak opsjoner. Hvorfor ikke prøve deg selv i opsjonsmarkedet.
I dag er det å handle opsjoner blitt nesten like allment som det å eie aksjer.
De aller fleste som allerede investerer i aksjer, vet hva opsjoner er, og det er mange som bruker opsjoner som en måte å justere risikoen i aksjemarkedet eller andre markeder de er eksponert i. Dessuten er det et økende antall tradere som kun fokuserer på handel med opsjoner, og ofte med stor fortjeneste.