Daytrading: Alt om intradag trading

Daytrading kalles også for intradag trading, fordi kjøp og salg foregår på samme dag

Daytrading: Alt om intradag trading
18. juni 2024 av Aksjehandel.net / Tradingstrategier

Begynne med trading nå? Se våre anbefalte handelstjenster.

Daytrading kalles også for intradag trading, fordi kjøp og salg foregår på samme dag. Du kan for eksempel kjøpe gull på morgenen, og selge det igjen på formiddagen, da forhåpentligvis med en avkastning.

Noen tjener seg søkkrike på daytrading, men det er slett ikke alle som lykkes. Det er helt klart at all form for trading innebærer risiko.

Giring (hemmeligheten til å lykkes med daytrading)

Når man i tillegg er ute etter å oppnå avkastning i løpet av samme dag, ja selv i løpet av bare noen minutter eller sekunder, da sier det seg selv at man må gjøre noe ekstraordinært for å lykkes med daytrading.

Det er rett og slett umulig å lykkes med daytrading om du ikke gjør noe lurt. Det er nesten umulig å treffe vinnerne i markedet på en og samme dag. Derfor må man ty til andre virkemidler.

Giring kan benyttes i daytrading. Dette er et slags "redskap" som gir deg muligheten til å eksponere din posisjon for større bevegelser selv om de underliggende kursbevegelsene er relativt små.

For eksempel kan du oppnå større tap eller avkastning dersom en valuta eller råvare endrer sin pris med bare en brøkdel av denne bevegelsen. Dette er giring, eller det vi kaller å belåne investeringen.

Sosial trading gjør det mulig å handle med giring, som betyr at du kan få for eksempel et større beløp å handle for bare ved å investere en brøkdel av dette beløpet selv. Du taper i verste fall kun den ene tusenlappen, men om investeringen går i din favør så vil du oppnå en avkastning på hele det investerte beløpet på 100.000 kroner. Du skjønner sikkert nå hvor stort potensialet i giring er.

Det er imidlertid ikke slik at du må låne pengene av en bank, og så må du betale tilbake hele beløpet hvis handelen ikke går i boks.

Hvis du girer når du trader, kan du helt enkelt bare stille en liten sum penger til sikkerhet, og din nettmegler vil innvilge et større beløp i forhold til dette som du kan bruke på en giret investering. Det er igrunn ganske enkelt.

Risikoen øker i og med at du kan tape hele investeringen bare ved små kursendringer som går imot deg. Fordelen er at dersom handelen går i din favør kan du tjene betydelig med penger og oppnå en langt større prosentvis avkastning.

Riktignok kan risikoen begrenses ved å sette "stop loss", som er en grense du setter for hvor mye investeringen din kan falle før handelen automatisk stenges. Du begrenser da tapet til et nivå som du selv synes er akseptabelt, og unngår dermed å tape mer enn du er villig til å risikere.

Dersom du skal drive med daytrading, så bør du altså gire dine investeringer. Det er mer risikabelt, men du kan også tjene betydelig mer penger. Noen kaller det leverage eller marginhandel, det er stort sett andre ord på samme konseptet.

Slik begynner du med daytrading

Den beste måten å lære seg daytrading på er å begynne å trade. Dersom du ikke har noe penger å minste kan du starte med en demokonto. Eller du kan begynne med et lite beløp om du har råd til det. Etter hvert som du lærer mer, kan du sette inn større pengesummer, og det vil være mulig å oppnå en betydelig fortjeneste.

Kurtasje og andre kostnader ved daytrading

En av grunnene til at mange ikke har tjent penger på daytrading, har vært at kostnadene har vært så store. Hovedsakelig dreier det seg om kostnader i forbindelse med kurtasje - som er gebyret en nettmegler tar for hver transaksjon.

For eksempel kan det koste 50 kroner hver gang du kjøper aksjer, og nye 50 kroner når du selger de samme aksjene. I seg selv høres jo ikke dette mye ut. "Bare" 100 kroner. Selv om du hadde hatt flere millioner å trade for, så ville disse små kostnadene etter hvert bli betydelig for en daytrader.

Daytrading skal vi huske på består av å gjøre flere transaksjoner hver dag. Noen daytradere har titalls eller hundretalls handler hver dag, og da blir plutselig kurtasjen en langt større kostnad.

Løsningen er å benytte en nettmegler som IKKE har kurtasje i det hele tatt. Et fåtall nettmeglere har faktisk avskaffet kurtasje-modellen, fordi de ser at den ikke er egnet for daytrading. I stedet har de opprettet en helt annen forretningsmodell som tar utgangspunkt i spread (altså forholdet mellom kjøpskurs og salgskurs).

På den måten unngår man den fordyrende kurtasjen, og det blir mye billigere. Denne nettmegleren, er en av de som ikke har kurtasje og gebyrer på sine handler. Dette gjør tradingen veldig mye enklere og mer oversiktlig, samtidig som det blir billigere å trade.

Trading er ikke det samme som investering

Når du trader, investerer du ikke. Du handler med tanke på å selge igjen etter en kort tid. Er det daytrading vi snakker om så handler det om å kjøpe og selge samme dag.

For en daytrader er det "ulovlig" å sitte inne med en posisjon fra en dag til den neste. Natten er utrygg for en daytrader. Daytradere er dagdyr (eller egentlig ikke det heller, ettersom verdens børser og finansmarkeder verden over er åpne på vidt forskjellige tidspunkt). Bare unntaksvis, og dersom man har en veldig god grunn for det bør man sitte på en posisjon natten over.

Noen tror at daytrading er raske penger. Det kan det være, men mest sannsynlig så må man jobbe hardt for å lykkes som daytrader. De aller fleste starter med å tape penger, så ikke fortvil om du taper penger i starten.

Forebyggende tiltak er å begynne som en ekstremt beskjeden trader. Ikke tro at du kommer til å tjene penger på din første investering. Kanskje ikke heller den første måneden som daytrader. Ikke si opp jobben for å bli en daytrader, i hvert fall ikke før du vet at du er egnet til å drive med dette.

Det å være daytrader er nemlig litt av et press. Du skal takle nedturene, for tap kommer garantert. Den gode nyheten (forhåpentligvis) er at du kommer til å tjene mye penger hvis du lykkes, og du kan tjene deg søkkrik på dette.

Daytrading gir deg kort og godt muligheter til å tjene ekstremt mye mer penger enn hva du vil kunne oppnå i en vanlig jobb.

Oppsummering: Daytrading er ikke for alle

  • Personlighet og interesser spiller en avgjørende rolle, men i tillegg er kompetanse og faglig bakgrunn viktig. Daytrading kan læres, men man må alltid forstå risikoen før man handler med egne penger.
  • Start med å handle med fiktige penger og en demo-kondo dersom du kun ønsker å finne ut hva dette dreier seg om.
  • Bruk en anerkjent og billig nettmegler. Hold deg til de store sosiale investeringsnettverk, men sørg også for å velge en billig nettmegler hvor du kan trade i forskjellige verdipapirer. Her kan du se hva andre trader, og du kan følge og kopiere handlene til andre tradere i sanntid.
  • Over en million tradere benytter sosiale investeringsnettverk.

Denne innføringen til daytrading er bare starten. Nå kan du selv prøve deg som trader, men det anbefales alstå kun profesjonelle aktører. Andre som er interessert kan også handle med en demokonto, da det er mange nettmeglere som tilbyr dette, og denne innebærer ikke risiko for tap av egne penger.

Husk å aldri satse mer enn hva du er forberedt på å tape.

Anbefalt handelstjeneste

Anbefales: eToro tilbyr investering i aksjer, trading med CFD-er og forskjellige underliggende aktiva. Populær nettmegler i Norge, med millioner av tradere globalt. Besøk eToro hjemmesiden eller prøv deres gratis demo.

Prøv trading og aksjehandel gratis Begynn med aksjehandel

eToro erfaring

eToro: Tjenesten “alle” tradere bruker

Da har vi endelig tatt oss tid til å skrive en liten anmeldelse av eToro, vår soleklare favoritt-handelsplattform for aksjer og CFD. De har millioner av brukere globalt. Holder du på med investering og trading, bør du kjenne til eToro.

Alt om obligasjoner

Obligasjoner for begynnere

Her kan du lære det grunnleggende om obligasjoner. Obligasjoner er rentebærende gjeldsbrev, og er et attraktivt alternativ for mange investorer.

CFD-handel sammenlignet med andre former for trading

CFD-handel sammenlignet med andre former for trading

CFD-handel er populært blant tradere over hele verden, og i Norge er dette intet unntak