Kjøpe og selge aksjer: Alt om aksjehandel

Aksjehandel er lett å lære. Les hvordan man kan handle aksjer eller tilknyttede verdipapirer.

aksjer kjøpe aksjehandel
13. juli 2024 av Aksjehandel.net / Aksjehandel

Begynne med trading nå? Se våre anbefalte handelstjenster.

I gode tider og når markedet går opp, er det selvsagt ikke like vanskelig å tjene penger i markedet.

Når aksjekursene stiger i verdi kan du bare sitte på gjerdet og se at formuen din øker i verdi. Dette er selvsagt en urealisert formue. Kunsten er å selge før aksjene begynner å gå ned i verdi igjen.

Det er vanskelig å kjøpe aksjer akkurat på topp. Selv ikke ekspertene klarer å "time" markedet så bra at de kjøper på bunn og selger på topp.

Det er mange forskjellige måter å handle i aksjemarkedet på:

Man kan gjøre det direkte ved å bli aksjonær i et selskap, eller man kan handle derivater slik som differansekontrakter (Contract for difference, eller CFD-er). Det siste alternativet har blitt populært blant tradere på nett, og du skal snart se hvorfor.

Hvordan kjøpe CFD-er i aksjer

For å kjøpe aksje-CFD må du handle via en nettmegler som tilbyr dette. De fleste større nettmeglere har dette tilbudet, men noen er betydelig bedre enn andre. Det er også store prisforskjeller, og handelsmulighetene varierer stort.

CFD-tjenester kan være et bra alternativ for den som ønsker å handle CFD-er i aksjer, valuta, råvarer, gull, kryptovaluta, børsomsatte fond, indekser og andre verdipapirer.

Husk at alle investeringer medfører risiko. Handel i CFD-er medfører en betydelig risiko og hele det investerte beløpet kan gå tapt. Handle kun for midler du er beredt til å tape, og vær sikker på at du forstår risikoen.

Det første du må gjøre hos en nettmegler er å registrere deg, eller eventuelt laste ned handelsprogrammet først, og deretter registrere deg. Hvordan de ulike nettmeglerene løser dette er litt forskjellig. Deretter setter du inn penger på din handelskonto, og kan da begynne å handle med en gang.

Aksjehandel er mer enn bare å kjøpe aksjer

Aksjehandel går ut på så mye mer enn å bare kjøpe og selge aksjer. Det er ikke bare en økniing i aksjekurs du kan tjene penger på. Du kan for eksempel tjene penger på noe av dette:

  • daytrading av aksjer
  • CFD-handel med aksjer
  • swingtrading av aksjer
  • sparing i aksjefond
  • bygge ditt eget aksje-portefølje
  • shorting av aksjer
  • marginhandel med aksjer

Dette er bare noen eksempler. Med shorting kan du for eksempel tjene penger når aksjekursene faller i verdi. Hvis du girer investeringen din handler du på margin, og kan dermed tjene øke avkastningen selv om du ikke øker beløpet på investeringen (men med giring øker også risikoen tilsvarende).

Hvordan lykkes med aksjer og aksjehandel

Det finnes ingen garantier for at man vil tjene penger på kjøp og salg av aksjer. Ingen kan spå fremtiden med sikkerhet, og i teorien kan man tape alle penger man investerer i aksjemarkedet. Skal man begynne å tjene penger på aksjehandel, må man også være beredt på å tape penger. For å lykkes med aksjer må du vite hva du driver med, og du må forstå risikoen. Spørsmålet blir da, hva er den beste måten å lære aksjehandel på?

Det er kort og godt veldig mye man kan lære seg om aksjehandel. Det enkleste er nok ikke å lese teoretiske bøker om temaet, da vil man kanskje bare bli enda mer forvirret.

Den beste måten å lære å handle aksjer på er å begynne å kjøpe aksjer så raskt som mulig.

Selvfølgelig med svært små beløp i starten, se på dine første handler som et eksperiment heller enn smarte investeringer som skal gi avkastning.

Se på aksjehandel som et tilfeldig spill i begynnelsen.

Har du ingen kunnskap om den aksjen du kjøper er det nettopp et spill dette er. Aksjehandel kan være vanskelig å tjene penger på dersom man ikke har den innsikt som kreves. Flaks og uflaks vil være dominerende faktor dersom man ikke har nødvendig kunnskap om markedet.

Etter hvert noen uker vil du lære deg mer om aksjehandel, og du får bedre innsikt i hva de ulike begrepene faktisk betyr i praksis: Shorting, giring, bear, bull...

Få praktiske erfaringer med å kjøpe og selge aksje-CFD

Det kan være lurt å få den praktiske erfaringen så tidlig som mulig. En måte å få til dette på er å begynne å handle hos en nettmegler ved å prøve en gratis demokonto hos en nettmegler som også tilbyr CFD-er.

En nettmegler som CFD-handel er en type finansielle instrumenter som tillater giring. Dette medfører høy risiko og kan sette din kapital i fare. Det er mulig å få et innblikk i hva dette innebærer ved å benytte deres demo av handelsplattformen. Erfarne tradere vurdere å foreta et innskudd om de finner ut at denne handelsplattformen er egnet for deres behov.

Når du etter hvert begynner å oppnå avkastning og tjene penger på dine handlinger i aksjemarkedet, så kan du vurdere om du skal begynne å investere litt større beløp.

Aksjehandel for begynnere

Se på begynnerfasen som et eksperiment, og ikke forvent å tjene så mye penger helt i begynnelsen. Sannsynligheten er stor for at de første kronene du investerer kommer til å bli borte på kort tid, derav vårt råd til å se på aksjehandel som et spill med høy risiko, spesielt i starten.

Når du har fått litt erfaringer i å kjøpe aksjer, kan du også vurdere å lese noen aksjebøker, men begynn først med å få litt praktiske erfaringer - da vil de teoretiske bøkene ha mye verdi for deg.

Anbefalt handelstjeneste

Anbefales: eToro tilbyr investering i aksjer, trading med CFD-er og forskjellige underliggende aktiva. Populær nettmegler i Norge, med millioner av tradere globalt. Besøk eToro hjemmesiden eller prøv deres gratis demo.

Prøv trading og aksjehandel gratis Begynn med aksjehandel

eToro erfaring

eToro: Tjenesten “alle” tradere bruker

Da har vi endelig tatt oss tid til å skrive en liten anmeldelse av eToro, vår soleklare favoritt-handelsplattform for aksjer og CFD. De har millioner av brukere globalt. Holder du på med investering og trading, bør du kjenne til eToro.

Aksjer og aksjehandel

Aksjer og aksjehandel

Aksjehandel er enklere enn hva mange tror. Du trenger definitivt ikke være økonom eller finansekspert for å lykkes med kjøp og salg av aksjer.

Aksjehandel skole

Aksjehandel skole: Lær deg å handle aksjer

Gratis aksjeskole som omfatter det mest grunnleggende om aksjehandel. Lær deg å handle aksjer.