Aksjer og aksjehandel

Aksjehandel er enklere enn hva mange tror. Du trenger definitivt ikke være økonom eller finansekspert for å lykkes med kjøp og salg av aksjer.

aksjer aksjehandel
13. juli 2024 av Aksjehandel.net / Aksjehandel

Begynne med trading nå? Se våre anbefalte handelstjenster.

Aksjer er eiendeler av en bedrift. Noen aksjeselskaper er registrert på børser, slik som Oslo Børs, og disse selskapene kan alle myndige personer handle aksjer i.

Mange som begynner å handle aksjer har kut ett mål:

Som aksjespekulant (aksjetrader, aksjeinvestor) er din oppgave å få avkastning på de pengene du putter inn i aksjemarkedet.

Hvordan begynne med aksjehandel på nettet

Dette trenger du:

  1. Penger. Start med å få oversikt over kapitalen: Hvor mye penger har du, og hva har du råd til å benytte til å investere eller handle i aksjemarkedet.
  2. Passiv eller aktiv handel. Ønsker du å spare i aksjer, eller vil du handle aktitvt? Sparing kan gjrøes ved å plassere pengene i fond, og la andre forvalte pengene mot et honorar. Mange ønsker heller å delta i markedet selv, og da er det aktiv trading som er aktuelt.
  3. Megler. Det siste man må gjøre er å finne ut hvilken megler som skal benyttes. Her finner du et utvalg av nettmeglere som tilbyr muligheter innen aksjehandel: Utvalgte og populære nettmeglere.

Husk at selv om du har penger og forstår hvordan du kan begynne med aksjehandel, tar det ofte tid å lære seg hvordan man kan begynne å gjøre dette på en måte som er egnet til å gi positiv avkastning.

Få oppnår høy fortjeneste som trader allerede de første ukene, med mindre det er tilfeldigheter. Bruk noen måneder på å sette deg godt inn i markedet, og vent med å satse større beløp før du behersker tradingen og forstår risikoen fullstendig.

Eksempel med kjøp og salg av aksjer

Kjøp og salg av aksjer er i seg selv ganske ukomplisert, men det betyr slett ikke at det vil være enkelt å tjene penger på aksjer. Faktisk er det slik at de fleste som prøver daytrading eller andre aktive former for aksjespeskulasjon, vil tape penger.

Det betyr ikke at ingen burde prøve aksjetrading i det hele tatt. Selv om mange taper penger på aksjehandel, er det jo også noen som lykkes. Gjennom mediene har du nok flere ganger lest om personer som har tjent godt på trading, og dette bekrefter at det er mulig å lykkes for noen. Husk likevel at trading ikke passer for alle, og man skal alltid forstå risikoen før man begynner.

De fleste norske banker har i dag tilrettelagt for aksjehandel, og du kan handle aksjer direkte i nettbanken. Det finnes også spesialiserte aksjehandelstjenester.

La oss si at du kjøper 100.000 aksjer i DiaGenic, det er et selskap på Oslo Børs. I skrivende stund er kjøpspris på 0.62 kroner. Totalt i selskapet er det nå 210 millioner aksjer i DiaGenic, og du eier altså 100.000 av disse aksjene.

Hypotetisk, la oss si at om ett år så vil du få solgt aksjene dine til 2.62 kroner. Det er en flott gevinst, og du tjener 1.62 kroner per aksje. Det gir deg en fortjeneste på 162.000 kroner (100.000 aksjer x 1,62 kroner i fortjeneste per aksje).

Ulike former for aksjehandel

Aksjefond er etter hvert blitt en vanlig spareform, men man betaler dyrt i gebyrer til forvalteren (som kan være en bank eller megler). Du er ikke aktivt involvert, og det er forvalteren som tar investeringsbeslutninger. Alt du gjør er å velge hvilket aksjefond du skal plassere pengene i. Dette alternativet passer de som ønsker å plassere penger i aksjemarkedet, men som ikke har tid selv til å drive med investeringer i aksjer.

Selvstendig aksjesparing består i å investere i ett eller flere aksjeselskaper. Investeringen er gjerne langsiktig, og du har kanskje ikke planer med å selge aksjene de neste 5 eller 10 årene. Kanskje er man så langsiktig at man aldri ønsker å selge aksjene, men heller at de går i arv til barn og barnebarn. Denne formen for aksjehandel kan beskrives som "kjøp og glem". Du følger med andre ord ikke med på den daglige utviklingen av aksjekursen.

Aktiv handel med aksjer er en aksjehandelsform som er mer "på hugget". Du følger daglig eller ukentlig med på kursutviklingen, og har ikke intensjoner om å eie aksjen så veldig lenge. Kanskje selger du etter noen uker, noen dager, eller selv etter bare noen få minutter etter kjøp.

I aksjehandel kan du til en viss grad selv begrense risiko. Risikoen vil aldri bli så lav som ved banksparing, men det er en myte at handel med valuta og aksjer alltid innebærer høy risiko. Faktisk kan man begrense tap ved bruk av tekniske "stopp-loss" som hindrer deg fra å tape mye penger.

Daytrading

Daytrading er en intens form for aktiv aksjehandel der man kjøper og selger meget hyppig, gjerne titalls handler på en og samme dag.

Salget kan finne sted bare sekunder etter kjøp. Du kan kjøpe i stort volum og eie aksjene i bare i 5 sekunder, vente på at kursen skal gå opp med bare ett øre eller to, og så selger du.

Valutahandel - et spennende alternativ til aksjer

Daytrading trenger ikke være begrenset til aksjer. Du kan også handle valuta, råvarer (eller egentlig:råvare-derivater) og obligasjoner. Her kan du også kjøpe og selge intensivt.

Valutahandel er spesielt godt egnet til daytrading. Dette er kanskje det mest attraktive finansmarked i verden for aktive tradere. Her er det god likviditet, som betyr at du alltid får muligheter til å kjøpe og selge valuta. Du kan handle valuta hele døgnet fra søndag kveld kl. 22:15 til fredag kveld kl. 21:30. Risiko kan du begrense i stor grad selv ved bruk av stop-loss (som i aksjemarkedet).

Anbefalt handelstjeneste

Anbefales: eToro tilbyr investering i aksjer, trading med CFD-er og forskjellige underliggende aktiva. Populær nettmegler i Norge, med millioner av tradere globalt. Besøk eToro hjemmesiden eller prøv deres gratis demo.

Prøv trading og aksjehandel gratis Begynn med aksjehandel

eToro erfaring

eToro: Tjenesten “alle” tradere bruker

Da har vi endelig tatt oss tid til å skrive en liten anmeldelse av eToro, vår soleklare favoritt-handelsplattform for aksjer og CFD. De har millioner av brukere globalt. Holder du på med investering og trading, bør du kjenne til eToro.

Aksjehandel skole

Aksjehandel skole: Lær deg å handle aksjer

Gratis aksjeskole som omfatter det mest grunnleggende om aksjehandel. Lær deg å handle aksjer.

Kjøpe aksjer

Kjøpe og selge aksjer: Alt om aksjehandel

Aksjehandel er lett å lære. Les hvordan man kan handle aksjer eller tilknyttede verdipapirer.