CFD handel - Hva er differansekontrakter?

I finans, er en forskjellskontrakt (eller CFD) en kontrakt mellom to parter, typisk beskrevet som "kjøper" og "selger"

13. juli 2024 av Aksjehandel.net / Aksjer og aksjehandel

I finans, er en forskjellskontrakt (eller CFD) en kontrakt mellom to parter, typisk beskrevet som "kjøper" og "selger", om at kjøperen vil betale til selger differansen mellom dagens verdi av en eiendel og dens verdi på kontrakt tid. (Dersom forskjellen er negativ, så betaler i stedet selger til kjøperen.) CFDer er finansielle derivater som tillater tradere å dra nytte av både stigende priser (lange posisjoner) eller priser på vei ned (short posisjoner) på underliggende finansielle instrumenter og brukes ofte til å spekulere på disse markedene.

Hvordan handle CFD og andre derivater:

  • Nettmegler. De fleste større nettmeglere tilbyr derivathandel. Som trader bør man være klar over at det er store kvalitets- og kostnadsforskjeller blant nettmeglere som tilbyr CFD og andre derivatprodukter. Benytt dessuten aldri meglere som ikke er underlagt finansielt tilsyn fra myndigheter.
  • Sosiale investeringsnettverk. I tillegg finnes det såkalte sosiale investeringsnettverk der det er lagt opp til at man kan følge med på hva andre tradere foretar seg, og kopiere hverandres handler. Her finner du mer informasjon om sosial trading.

For eksempel, når den brukes til aksjer, er en slik kontrakt et aksjederivat som tillater tradere å spekulere på bevegelser i aksjekursen, uten behov for eierskap av de underliggende aksjene.

CFDer er for tiden tilgjengelig i Storbritannia, Hong Kong, Nederland, Polen, Portugal, Tyskland, Sveits, Italia, Singapore, Sør-Afrika, Australia, Canada, New Zealand, Sverige, Norge, Frankrike, Irland, Japan og Spania. De er ikke tillatt i USA, på grunn av begrensninger av US Securities and Exchange Commission for over-the-counter (OTC) finansielle instrumenter.

Historie

CFDer opprinnelig ble utviklet tidlig på 1990-tallet i London. Basert på aksjebytteavtaler, hadde de den ekstra fordelen av å være handles på margin og være fritatt for stempelavgift, en britisk skatt. Oppfinnelsen av CFD er allment kreditert til Brian Keelan og Jon Wood, både av UBS Warburg, på Trafalgar House avtale tidlig på 90-tallet.

De ble opprinnelig brukt av hedgefond og institusjonelle tradere å sikre sin eksponering til aksjer på London Stock Exchange i en kostnadseffektiv måte.

På slutten av 1990-tallet CFDer ble først introdusert til detaljhandel handelsfolk. De ble popularisert av en rekke britiske selskaper, som offer var typisk preget av innovative online trading plattformer som gjorde det lett å se levende priser og handel i sanntid. Det første selskapet til å gjøre dette var BNI (opprinnelig kjent som Gerrard & National Intercommodities); BNI touch er nå eid av MF Global. De ble snart etterfulgt av IG Markets og CMC Markets som startet å popularisere produktet i 2000.

Det var rundt 2000 som detaljhandel handelsfolk innså at den virkelige fordelen med trading CFDer var ikke unntaket fra stempel skatt, men evnen til å handle på utnytte på noen underliggende instrument. Dette var starten på vekstfase i bruken av CFDer. CFD leverandører raskt reagerte og utvidet sitt produkttilbud fra nettopp London Stock Exchange (LSE) aksjer til å inkludere indekser, mange globale aksjer, råvarer, obligasjoner og valuta. Trading index CFDer, slik som de er basert på de store globale indekser f.eks Dow Jones, Nasdaq, S&P500, FTSE, DAX og CAC, ble raskt den mest populære typen CFD som ble omsatt.

Rundt 2001 en rekke av CFD leverandører innsett at CFDer har samme økonomiske effekten som finansielle spredt betting bortsett fra at skattesystemet var annerledes, slik at det i praksis skattefrie for klienter. De fleste CFD leverandører lansert finansielle spredt betting operasjoner i parallell til deres CFD tilbudet. I Storbritannia CFD markedet speiler den finansielle spredt betting markedet og produktene er på mange måter det samme. Men i motsetning CFDer som har blitt eksportert til en rekke forskjellige land, spredt betting avhengig av en landspesifikt skattefordel har vært først og fremst en britisk og irsk fenomen.

CFD leverandører begynt å ekspandere til oversjøiske markeder med CFDer være først introdusert til Australia i juli 2002 av IG Markets, et datterselskap av IG Group, og CMC Markets. CFDer har siden blitt innført i en rekke andre land, se listen ovenfor.

Frem til 2007 CFDer hadde vært handlet utelukkende over-the-counter (OTC), men 5. november 2007 Australian Securities Exchange (ASX) oppført børshandlede CFDer på topp 50 australske aksjer, 8 FX par, viktige globale indekser og noen råvarer. Det var opprinnelig 12 meglere tilbyr ASX CFDer, men i 2009 er det bare fem.

Trading i CFD

CFD handles mellom individuelle handelsmenn og CFD leverandører. Det er ingen standard kontraktsvilkår for CFDer, og hver CFD leverandøren kan spesifisere sine egne, men de pleier å ha en rekke ting til felles.

CFD startes ved å lage en åpning handel på et bestemt instrument med CFD leverandøren. Dette skaper en "posisjon" i dette instrumentet. Det er ingen utløpsdato, slik at stillingen er lukket når en andre omvendt handelen er gjort. På det tidspunktet forskjellen mellom den innledende handelen og den avsluttende handel betales som gevinst eller tap. CFD-leverandør kan gjøre en rekke avgifter som del av trading eller åpen stilling. Disse kan inkludere, bid-tilbudet spredt, provisjon, natten finansiering og kontoadministrasjon avgifter.

Selv om CFD ikke utløper, noen posisjoner som er igjen åpen om natten vil være "rullet over". Dette betyr vanligvis at eventuell gevinst og tap er realisert og kreditert eller debitert til kundens konto og eventuell finansiering kostnader beregnes. Stillingen bærer så frem til neste dag. Industrien normen er at denne prosessen er gjort på 22:00 britisk tid.

CFDer handles på margin, og den næringsdrivende må opprettholde den minste margin nivå til enhver tid. Et typisk trekk ved CFD handel er at resultat og margin kravet beregnes kontinuerlig i sanntid, og vist til handelsmannen på skjermen. Hvis mengden av penger avsatt med CFD megler faller under minste margin nivå, kan margin samtaler gjøres. Tradere må dekke disse marginene fort ellers CFD leverandøren kan likvidere sine posisjoner.

For å se hvordan CFDer fungerer i praksis se eksempler på typiske CFD handel. Belåningsgran (gearing) "og gebyrer kan variere fra leverandør til leverandør, og store ulikheter og kvalitetsforskjeller er typisk for CFD leverandører.

Prøv trading og aksjehandel gratis Begynn med aksjehandel

eToro erfaring

eToro: Tjenesten “alle” tradere bruker

Da har vi endelig tatt oss tid til å skrive en liten anmeldelse av eToro, vår soleklare favoritt-handelsplattform for aksjer og CFD. De har millioner av brukere globalt. Holder du på med investering og trading, bør du kjenne til eToro.

Valutakurser

Valutakurser

Du finner nå gratis valutakurser i sanntid på nett

Verdipapirer

Verdipapirer - en kort innføring

Her er en liten oversikt over ulike type verdipapirer. Lær mer om aksjer og andre verdipapirer, derivater og relaterte finansielle instrumenter her.