Aksjer, en introduksjon

Når du eier en aksje, eier du en del av et selskap. Lær mer om aksjer og aksjehandel i denne introduksjonen.

aksjer aksjehandel
18. september 2024 av Aksjehandel / Aksjer og aksjehandel

Grunnen til at man kjøper og selger aksjer, er jo selvfølgelig å tjene penger. Du ønsker avkastning på pengene dine, slik at de vokser i verdi.

På Aksjehandel.net vil du få lære alt du trenger å vite for å komme igang med å handle aksjer, og vi håper du vil tjene gode penger på aksjehandel.

Sparegrisen er død

Hjemmesparing er et tapsprosjekt, men det finnes fortsatt mennesker som gjemmer unna penger i en safe i hjemmet. Man får ingen renter, og blir dermed ekstra hardt straffet av inflasjon. I tillegg kan man tape alt ved innbrudd eller husbrann. Kun kriminelle er tjent med å skjule pengene sine i madrassen.

Hvorfor ikke spare penger i bank?

Banken gir deg renter på pengene dine. I stedet for å kjøpe aksjer, kan du sette pengene i bank. Da er risikoen lavere. Setter du inn pengene på en høyrentekonto får du litt rente. Tusen kroner kan for eksempel vokse til 1.034 kroner på ett år.

Risikoen ved banksparing er minimal. Det skal veldig mye til før du taper penger som du har i banken. Selv om banken du har plassert penger i går konkurs, har du som privat bankkunde en garanti fra det Norske Banksikringsfondet på inntil to millioner kroner.

Problemet med banksparing er at renten som regel er ganske lav. I tillegg får du skatt på rentepengene du tjener (inntektsskatt) og er du gjeldfri får du også formueskatt på innskuddet i banken. På toppen av det hele har du inflasjon (prisvekst) som "spiser opp" det lille du tjener. Det er her aksjer og aksjesparing kommer inn som et flott alternativ.

I aksjehandel er det mye større sannsynlighet for at du faktisk vil tape penger, enn ved banksparing, og det er jo ganske kjedelig. Til tross for at risikoen ved banksparing er minimal i forhold til aksjehandel, er det likevel mange som blir fristet til å drive med aksjehandel. Grunnen til det er enkel: Setter du penger i bank tjener du i realiteten ingenting, men setter du penger i aksjer kan du få en eventyrlig vekst.

Tjen penger på aksjer

Aksjer er, som vi har vært inne på, eiendeler i et selskap. Det er ingen begrensning på hvor mange aksjer et selskap kan deles inn i. La oss si at et selskap har blitt delt inn i 100 aksjer. Eier du 100 aksjer har du 100% av selskapet. Har du 10 aksjer, eier du 10% av selskapet. Du kan kjøpe aksjer i alle aksjeselskaper, så lenge noen er villige til å selge sine aksjer. Du kan også kjøpe aksjer i utenlandske selskaper (aksjer kalles på engelsk for "stocks").

Aksjehandel er kjøp og salg av aksjer. Vi kan dele inn aksjehandel i følgende kategorier:

  • Aksjesparing. Du investerer i ett eller flere selskaper. Du ser på investeringen som en langsiktig sparing. Kanskje eier du aksjen i 5 år eller mer.
  • Aktiv aksjehandel kalles også for aksjetrading. Du handler aksjer aktivt og handelen er relativt kortsiktig (intervallet mellom når du kjøper og selger en aksje er gjerne bare noen minutter, eller i andre tilfeller noen få uker). Det finnes mange former for aksjetrading. For eksempel, ved daytrading kan det hende du kjøper aksjer som du selger igjen bare sekunder, minutter eller timer senere. Kurtasje (gebyrer ved kjøp og salg av aksjer) er en kostnad man ikke må glemme ved aktiv aksjehandel.
  • Aksjefond. Du setter pengene dine i et fond som en bank eller megler forvalter. Her er det andre som avgjør hvilke selskaper som det skal investeres i. Det eneste du trenger å gjøre er å velge et aksjefond. Ettersom det er andre som gjør jobben for deg, tar de provisjon, og selv om aksjefondet taper penger går det med provisjon til forvalterene. Hvis du ikke har kunnskap eller tid til å drive med aksjehandel, kan aksjefond være et alternativ.

På Aksjehandel.net finner du alt du trenger å vite for å komme i gang med lønnsom aksjehandel.

Alternativer til aksjehandel

Banksparing er nevnt, men det finnes også mange andre alternativer til aksjehandel.

  • Valutahandel er en mulighet.
  • Du kan investere i egen bolig.
  • Benytte oppsparte midler til å starte egen bedrift.
  • Du kan "leke privat bank" og låne ut penger til andre og tjene penger på lånerenter.
  • Eller leve livet her og nå, og rett og slett bruke pengene på å reise eller kjøpe noe du virkelig ønsker deg.

Hva som er lurt og ikke, finnes det ikke noe fasitsvar på.

Se på hva du ønsker å oppnå før du plasserer dine penger.

Risiko - Vil du ha minst mulig risiko? Eller ønsker du muligheten til å tjene mer penger, selv om risikoen er høyere? Som regel gir liten risiko mindre avkastning, mens større risiko kan gi større avkastning.

Du eller andre - Vil du være aktiv med dine investeringer selv, eller ønsker du å sette bort jobben til noen profesjonelle? Du trenger ikke være en ekspert for å gjøre det bra i aksjehandel. Økonomer gjør det faktisk ikke stort bedre enn vanlige folk i aksjemarkedet!

Langsiktig eller kortsiktig - Vil du spare penger over lengre tid, eller ønsker du å kjøpe og selge innenfor et kortsiktig perspektiv? "Kjøp og glem", eller "kjøpe, og rett etterpå være på hugget for å selge".

Aksjehandel passer for alle. Risikoen ved aksjehandel kan tilpasses, fra lav-medium risiko til høy risiko. Du kan handle aksjer selv, eller sette bort jobben til profesjonelle forvaltere. I aksjemarkedet kan man være langsiktig eller kortsiktig.

I aksjemarkedet kan du tjene penger på tradisjonell aksjehandel ved å kjøpe aksjer som går opp i verdi, eller du kan drive med noe som kalles for shorting og tjene penger på at aksjer går ned i verdi. Med andre ord er det ingen grenser for hvor og når og hvor du kan tjene penger på aksjehandel.

Aksjehandel.net kan hjelpe deg med å finne ut hvilke type investeringersom som passer best for deg.

Prøv trading og aksjehandel gratis Begynn med aksjehandel

eToro erfaring

eToro: Tjenesten “alle” tradere bruker

Da har vi endelig tatt oss tid til å skrive en liten anmeldelse av eToro, vår soleklare favoritt-handelsplattform for aksjer og CFD. De har millioner av brukere globalt. Holder du på med investering og trading, bør du kjenne til eToro.

Valutakurser

Valutakurser

Du finner nå gratis valutakurser i sanntid på nett

Verdipapirer

Verdipapirer - en kort innføring

Her er en liten oversikt over ulike type verdipapirer. Lær mer om aksjer og andre verdipapirer, derivater og relaterte finansielle instrumenter her.