Obligasjon

Hva er en obligasjon? En obligasjon er et gjeldsinstrument for obligasjonsutstederen til innehaverne.

obligasjon
15. april 2024 av Aksjehandel.net / Obligasjoner

Begynne med trading nå? Se våre anbefalte handelstjenster.

Definisjonen på obligasjoner varierer noe, og det finnes mange forskjellige typer obligasjoner. Generelt kan vi si at obligasjoner er rentebærende gjeldsbrev.

En obligasjon er altså et gjeldsinstrument for obligasjonsutstederen til innehaverne.

De vanligste typene obligasjoner er:

  • statsobligasjoner
  • bedriftsobligasjoner

Det finnes mange flere typer, og ulike inndelinger av obligasjoner. De forskjellige typene kan du finne i ordlisten for obligasjoner. Her finner du også mange vanlige ord og uttrykk om obligasjoner.

Forskjellen mellom obligasjoner og aksjer

Obligasjoner er altså en form for lån. De som kjøper aksjer, kjøper en andel av et selskap. De som kjøper en obligasjon låner ut penger til et selskap.

Obligasjoner og aksjer er begge verdipapirer, men den store forskjellen mellom de to er at (kapital) aksjonærer har en egenkapitalandel i et selskap (det vil si de er eiere), mens obligasjonseierne har en kreditor eierandel i selskapet (det vil si de er långivere). Obligasjoner gir låntakeren eksterne midler for å finansiere langsiktige investeringer, eller, når det gjelder statsobligasjoner, å finansiere nåværende utgifter.

Hvem kjøper obligasjoner?

Obligasjoner kjøpes og handles for det meste av institusjoner som sentralbanker, statsobligasjonsfond, pensjonsfond, forsikringsselskaper, hedgefond og banker. Forsikringsselskaper og pensjonskasser har gjeld som i hovedsak inkluderer faste beløp som skal betales på forutbestemte datoer. De kjøper obligasjonene for å matche sine forpliktelser, og kan bli tvunget av lov til å gjøre dette.

Obligasjoner eller obligasjonsfond?

De fleste som ønsker å eie obligasjoner, gjør det gjennom obligasjonsfond.

Anbefalt handelstjeneste

Anbefales: eToro tilbyr investering i aksjer, trading med CFD-er og forskjellige underliggende aktiva. Populær nettmegler i Norge, med millioner av tradere globalt. Besøk eToro hjemmesiden eller prøv deres gratis demo.

Prøv trading og aksjehandel gratis Begynn med aksjehandel

eToro erfaring

eToro: Tjenesten “alle” tradere bruker

Da har vi endelig tatt oss tid til å skrive en liten anmeldelse av eToro, vår soleklare favoritt-handelsplattform for aksjer og CFD. De har millioner av brukere globalt. Holder du på med investering og trading, bør du kjenne til eToro.

Alt om obligasjoner

Obligasjoner for begynnere

Her kan du lære det grunnleggende om obligasjoner. Obligasjoner er rentebærende gjeldsbrev, og er et attraktivt alternativ for mange investorer.

Obligasjonsfond

Obligasjonsfond

Obligasjonsfond er et utmerket alternativ til den som ønsker å investere i obligasjoner og samtidig oppnå diversifisering og likviditet.